Säännöt

Fyysinen taistelu ja ampuma-aseet

Pelin ei ole tarkoitus olla taistelupainotteinen, mutta pelissä saattaa kuitenkin olla jotain kohtauksia, jotka johtavat hahmot fyysiseen väkivaltaan. Fyysinen väkivalta, kuten nujakointi, sovitaan aina off-game etukäteen ja tehdään paikassa, jossa sille on tarpeeksi tilaa. Pelaajaa ei saa vahingoittaa oikeasti, vaan väkivalta mallinnetaan aina improvisaatioteatterin keinoin. Pelaajien tulee ottaa huomioon huonekalujen ja muiden esineiden sijainti ennen nujakointia. Fyysisen taistelun lopputulos tulee sopia etukäteen, jonka jälkeen nujakka mallinnetaan varovasti. Pelipaikalla on paljon herkkiä esineitä, kuten suuria taulutelevisioita ja tietokoneita, joiden emme halua menevän rikki. 

Pelissä vain hyvin harvalla hahmolla on ampuma-ase. Ampuma-aseita propataan Nerf-pyssyillä, joka maalataan pelimaailmaan soveltuvin värein. Pelissä on käytössä “PUM”-säännöt, eli hahmo, joka ampuu aseella, huutaa kovaan äänen “PUM” ja osoittaa toista hahmoa, johon osuu. Mikäli hahmoa ammutaan ampuma-aseella, hän haavoittuu vakavasti, kuten oikeassakin elämässä. Mikäli hahmo ampuu sähkölamauttimella, hän huutaa “LAMAUTIN”. Tällöin hahmo, johon sähkölamautin osuu, näyttelee kovaa kipua, kaatuu maahan eikä pysty liikkumaan. Hahmo on toimintakyvytön (1-2 minuuttia) ja hänet on helppo esimerkiksi vangita. 

Hahmo voi kuolla pelissä esimerkiksi ampuma-aseen aiheuttamaan haavaan, mutta varahahmoja meillä ei ole, joten hahmon kuolemaa kannattaa välttää viimeiseen asti. Ampumahaavankin saanut hahmo voidaan pelastaa mahdollisesti lääkinnällisin toimenpitein ja peli sijoittuu tulevaisuuteen, jolloin hoitokeinot ovat todennäköisesti kehittyneet paremmiksi.

 

 

Taisteluarvot

Pelin ei ole tarkoitus olla taistelupainotteinen. Jokaiseen hahmoon on kuitenkin merkitty taisteluarvo, joka kuvaa hahmon fyysistä voimaa sekä kokemusta taisteluista. Se kertoo miten hahmo pärjää taistelussa, käsikähmässä taikka muussa ruumiillisessa koitoksessa.

Sopikaa taistelutilanteissa etukäteen kuinka niissä käy ja kumpi voittaa ja mitä taistelussa tehdään. Kun on päästy käsityksen tappelun kulusta, tilanne näytellään. Mahdollisuus on myös roolipelata taikka vain puhua taistelu läpi off-game-huoneessa ja näytellä vain seuraamukset.

Numeroarvot:
5 = legendaarinen (esim. pitkän uran tehnyt ammattitaistelija ja tai oman lajinsa maailmanmestari)
4 = tosi kova (esimerkiksi musta vyö kamppailulajissa)
3 = taistelua treenannut henkilö (esimerkiksi kamppailulajeja)
2 = perushenkilö (jopa baarinujakointi olisi epämiellyttävää)
1 = sairas tai heikko henkilö
0 = taistelukyvytön

Korkeamman arvon omaava hahmo voittaa tappelun automaattisesti, ja tilanteissa joissa rähinöintiin osallistuu useampi hahmo, numeroarvot lasketaan yhteen. Jos molemmilla tappelupukareilla on sama arvo, tehkää pikainen KPS (kivi-paperi-sakset). 

Hahmo, jolla on korkeampi arvo voittaa tappelun automaattisesti, ja tilanteissa joissa rähinöintiin osallistuu useampi hahmo numeroarvot lasketaan yhteen ja se osapuoli, jolla on isompi arvo voittaa. Ylemmällä tasolla olevia hahmoja vastaan käydessä tarvitaan kolme alemman tason hahmoa, jotta näillä olisi mahdollisuus voittaa.

Esimerkiksi jos hahmolla on taisteluarvo 4, häntä vastaan tarvitaan ainakin kolme henkilöä, joilla kaikilla on taisteluarvo 3. Taisteluarvo 2:lla ei voi voittaa nelostason hahmoa mitenkään, ellei näitä ole suorastaan suuren suuri porukka.

 

Päihteet ja tupakointi

Pelipaikka on kokonaan päihteetön, eikä pelissä käytetä oikeaa alkoholia. Tupakointipaikka ilmoitetaan alkubriiffissä ja tupakkatuotteiden käyttö on sallittu vain tässä paikassa, joka sijaitsee ulkona. Tupakointi on kokonaan off-game. Hahmojen kuluttamaa alkoholia pelissä mallinnetaan teellä tai muilla elintarvikeväreillä värjätyillä juomilla ja se vaikuttaa hahmoon kuten tavallinen alkoholi. Huumeita ja lääkeaineita mallinnetaan erilaisilla karkeilla ja niiden vaikutus riippuu aineesta. 

 

 

Pelaajan vastuu

Pelaajat ovat pelissä omalla vastuulla, eikä heitä ole vakuutettu pelinjohdon toimesta. Pelipaikalla ei saa aiheuttaa mitään tuhoja ja jos joku rikkoo vahingossa jotain, hän on itse sen velvollinen korvaamaan. Pelipaikalla on noudatettava Suomen lakia.

 

 

PELI SEIS ja Off-game

Peli keskeytetään välittömästi PELI SEIS -huudolla, mikäli oikea onnettomuus tai muu uhkaava tilanne sattuu. Kaikki huudon kuulevat toistavat huudon kovaan ääneen. PELI SEIS -huutoa käytetään oikeasti uhkaavassa vaaratilanteessa, jossa esimerkiksi pelaajaan saattaisi sattua oikeasti. Toinen esimerkki voisi olla vaikkapa jokin oikea onnettomuus. Pelinjohtaja saapuu paikalle ja tutkii tilanteen. Pelinjohtaja voi tilanteen selvittyä käynnistää pelin “PELI JATKUU” -huudolla. 

Off-gameen kuuluvat kaikki pelin ulkopuoliset asiat. Off-game -merkki on nyrkki pään päällä ja kaikki pelaajat, jotka näkevät toisen hahmon tekevän näin, jättävät huomiotta kyseisen pelaajan. Hahmo ei tällä hetkellä ole pelimaailmassa. Vältä liiallista Off-game -merkin käyttämistä immersion säilyttämiseksi. 

 

 

Liikennevalot 

Pelissä on käytössä liikennevalosysteemi, jota voi käyttää fyysisesti, henkisesti tai sosiaalisesti rankoissa kohtauksissa hahmojen välillä. Esimerkkitilanteita voisivat olla kova riita, toisen jatkuva pilkkaaminen, intiimikohtauksen mallintaminen tai jokin muu tilanne, jossa pelaaja ei välttämättä tunne oloaan miellyttäväksi.  

Tällöin toinen pelaaja voi varmistaa toiselta kysymällä “liikennevalot” ja sen jälkeen mainitsemalla itse värin, mitä mieltä itse tilanteesta on. Liikennevalo-kysymys on itsessään off-game metatietoa, mutta se ei keskeytä peliä samalla tavalla kuin off-game-merkki suoranaisesti. Liikennevalovärien tarkoitukset ovat: 

Punainen: Nyt ei jatketa tilannetta eikä mennä enää pidemmälle vaan lopetetaan kohtaus kokonaan, siirrytään pelaamaan ihan muuta.

Keltainen: Nyt on ihan hyvä, mutta en halua mennä pidemmälle.

Vihreä: Eskaloidaan eli lisätään kierroksia ja viedään tilannetta vielä pidemmälle.

Värikoodit toimivat myös kysymyksenä, eli pelaaja kysyy tilanteessa ”vihreä?”, ja jos toinen vastaa ”vihreä” niin tilanne jatkuu ja menee pidemmälle. Liikennevalot eivät siis katkaise peliä, ne vain ohjailevat mihin suuntaan halutaan mennä.

Esimerkki: Kaksi firman työntekijää alkaa riidellä jostakin. Tällöin toinen pelaaja voi kysyä hiljaa toiselta pelaajalta “liikennevalot: vihreä?” johon toinen voisi vastata “vihreä”. Riitaa voidaan eskaloida huutomatsiksi vasten naamaa ja voidaan vaikka ottaa kraivelista kiinni, koska molemmat pelaajat ovat sitä mieltä, että tästä saa lisää hyvää peliä. 

Jos pelissä tulee sellainen hetki jossa tilanne ei ole yhtään kiva ja se täytyy saada poikki – mieluiten ennen kuin ollaan menty liian pitkälle kivasta pelaamisesta, niin pelin katkaiseva turvasana on “off-game”. Silloin lopetetaan heti mitä ollaan tekemässä, otetaan etäisyyttä ja keskustellaan tilanne läpi ja sen jälkeen katsotaan mihin suuntaan jatketaan peliä.

Esimerkki: Firman työntekijä P. Pikkarainen on onneton hahmo, jota muut sorsivat. Kesken pelin toisten hahmojen pilkka meneekin yhtäkkiä iholle ja tuntuu pelaajasta vähän liian oikeasti pahalta, jolloin hän menee sanomaan kanssapelaajalle että ”off-game, mä en nyt jaksa pelata tätä kiusaamista enää enempää” ja sitten jutellaan off-game hetki siitä miten peliä jatketaan.

 

 

Intiimisuhteiden mallinnus

Kontaktoidu jo etukäteen hahmosi vastakontaktin kanssa, varsinkin, jos hahmojenne välillä on intiimisuhde tai sellainen voi pelissä mahdollisesti muodostua. Sopikaa vastapelaajan kanssa rajoista, mikä on pelaajalle ok pelin aikana. Älä oleta mitään, vaan kysy vastapelaajalta, onko suotavaa koskea ollenkaan ja jos, niin miten ja mihin. Jos hahmosi harjoittaa seksuaalista ahdistelua, juttele ehdottomasti kontaktipelaajien kanssa etukäteen omista ja toisen pelaajan rajoista. Käyttäkää liikennevalo -tekniikkaa varmistamaan pelaajien fiilikset kyseisistä kohtauksista. 

Mikäli hahmot päätyvät tekemään jotain intiimiä, on tässä ehdotukset siihen, miten hahmojen välisiä suhteita voidaan mallintaa: 

 

Pussailu ja suuteleminen

Suudellessa pelaajat laittavat kädet vastakkain kasvojensa väliin (joko kämmenet vastakkain tai vain sormet, oman henkilökohtaisen tilan mukaan), ja sitten pussaillaan intohimoisesti sitä omaa kättä siltä etäisyydeltä joka itselle on mukavan tuntuista.

 

Seksi itsessään

On epätodennäköistä, että tilanteeseen päädytään, koska kyseessä on tiedepainotteinen peli. Hahmojen välillä on kuitenkin kirjoitettu runsaasti ihmissuhteita. Jos hahmojen jostain syystä on pakko päästä lempimään kesken pelin, se tapahtuu puhumalla. Eli siinä vaiheessa kun tuntuu, että tilanne on mennyt siihen pisteeseen että pitäisi ruveta mallintamaan seksiä, niin peli poikki ennen kuin päästään tositoimiin. Hahmot voivat mennä nurkan taakse etsimään yksityistä tilaa ja sitten sanotaan off-game ja pudottaudutaan pois hahmoista. Sitten käydään tilanne läpi kanssapelaajan kanssa ja mietitään että mitä hahmojen välillä tapahtui ja oliko se nyt kivaa vai kamalaa. Voi myös keskittyä seksin jälkeisiin tunnelmiin, siihen miltä nyt tuntuu ja mitä seksikohtauksella saavutettiin draaman kannalta. 

(Esim. Hahmot tuntevat nyt keskinäistä luottamusta ja kiintymystä toisiinsa, tai toinen hahmo miettii kotona odottavaa puolisoa samalla kun toinen inhoaa itseään jäätyään kolmanneksi pyöräksi, jne.)

On myös mahdollista tulla pelaamaan seksikohtaus off-game-huoneeseen ja pyytää jonkun pelinjohtajan mukaan ohjaamaan tilannetta jos se tuntuu hyvältä.